@article { author = {Nodehi, Kobra and Vakili, Hadi}, title = {Customs of food in the literature of Sufis and mystics up to seventh century}, journal = {Religions and Mysticism}, volume = {44}, number = {2}, pages = {127-142}, year = {2012}, publisher = {University of Tehran}, issn = {2228-5563}, eissn = {2588-4816}, doi = {}, abstract = {With the advent of Islam in Iran, many aspects of Iranian culture and civilization were changed. One of these areas was the realm of food and customs which finds its final form from second century to seventh century A.D. It was simultaneous with the consolidation of Islam dominance in Iran during the Abbasid caliphate. These changes were injected into Iranian society by different pathways. One of these paths was Sufis and mystics who changed customs of food according to their understanding of Islamic teachings and transmitted it by their recommendation or behaviors.}, keywords = {Customs of food,Iran,Islam,literature of Sufis and mystics.}, title_fa = {آداب خوراک در ادبیات عارفان و صوفیان ایران تا پایان قرن هفتم هجری}, abstract_fa = {با ورود اسلام به ایران، بسیاری از ابعاد فرهنگی و تمدنی ایران دستخوش دگرگونی شد. یکی از این حوزه‌ها، قلمرو خوراک و آداب مربوط به آن بود که طی سده‌های دوم تا هفتم ق و همزمان با دوره تثبیت چیرگی اسلام بر زندگی ایرانیان در دوره‌ی خلافت عباسی، شکل فرجامین خود را پیدا کرد. این دگرگونیها از مسیرهای متفاوتی به متن جامعه ایرانی راه یافت. یکی از این مسیرها، عارفان و صوفیان عرفا و متصوفه بودند که بر پایه‌ی دریافت خود از آموزه‌های اسلامی، با سفارشها و یا رفتارهای خود، زمینه‌ساز جابه‌جایی مفاهیم اسلامی مرتبط با خوراک در ایران شدند. در این مقاله خواهیم کوشید تا بر پایه‌ی متون به جا مانده از این جریان به بررسی این تأثیرگذاری پرداخته شود.}, keywords_fa = {اسلام,ایران بعد از اسلام,خوراک,صوفیان.,عارفان}, url = {https://jrm.ut.ac.ir/article_30035.html}, eprint = {https://jrm.ut.ac.ir/article_30035_d0d6b2f8fb651a9062038600fa1f63a6.pdf} }